A legjobb Linux disztribúciók 2020-ban (Szubjektív)

Úgy gondoltam 3-5 bizonytalanul meghatározott kategóriába rendezem a Linuxokat, a Krumplitól Arch-ig. Előre leszögezem, ez egy komolytalan embertől származó komolytalan írás, ezért kérlek kellő komolytalansággal kezeld.

Linux Disztrók Infographics 

A Krumpli

Egy kolompér

Az összes Linux közül a legnagyobb krumpli a sima Stabil Debian. Gyakorlatilag egy csótány, ha bekerül a gépedre nagyon nehezen szabadulsz meg tőle. Teljesen mindegy hogy Stable vagy Testing, ez a megbízható krumpli, soha nem fog cserben hagyni. A fenti magyar linuxosok által jóváhagyott infografika alapján igazi csajmágnes. A kernel verzió nem túl friss, szóval akinek ilyen világítós Aldis Gamer gépe van, annak nem ez lesz a legjobb választás. BTW Nekem erről fut az otthoni szerverem és a Kodi, a hardver elpusztul alóla, de a rendszer csak megy és megy és megy és megy és megy. Szóval értitek. Amúgy elég vaskalapos, nem mindenkinek megfelelő. 

A Felhasználó barát

KDE Neon Logója

Kubuntu

Az Ubuntu KDE kiadása volt az első alternatív Ubuntu telepítő amit a Canonical is támogatott. Egyes vélemények szerint, adni kellene neki egy esélyt mint fő kiadás. Persze voltak hullámvölgyek, főleg maga a KDE fejlesztőknek és belső feszültségeknek köszönhetően, de mára teljesen kiforrott. Nem nagyon lehet mellélőni vele. Kiszolgál mindenkit, közben még szép is. 

A beállításoknál el lehet veszíteni a fonalat, látszik hogy Günter csak individual módban használta a BMW-t. Ott volt hasonló áttekinthetetlen német maximalizmus.

A sebessége és az UX néhány ember számára nehézkesnek hat, de erről csak a béna animációk tehetnek. Nagyon picit kell vele foglalkozni és elég jól szolgál.

Linux Mint Debian Edition

Linux Mint

Ha kellene valami stabil és klasszikus elrendezésű, mindenképp javaslom a Cinnamon asztallal érkező LMDE-t. Ez a disztribúció a nagy B-terv a Mint projekt számára, ha véletlenül a Canonical beszántaná az egész Ubuntu vonalat. Nekem azért esett a választásom erre, mert nem igazán tetszik a fővonalas Mint. A kernel választó meg pár apróság kivételével majdnem minden Mint okosságot tartalmaz, és folyamatosan fejlődik. Kétségek esetén, érdemes a fő Mint verziókból választani, én a Mate használatát javaslom a régi gépeken. Én nem voltam és soha nem is leszek keményvonalas Linux Mint használó, de el kell ismerni teljes élményt nyújtanak. Ez már sült-krumpli kategória, egyáltalán nem a gurmé fajta, olyan burgerdonalds szottyadt féle.

Manjaro XFCE

Ha újabb számítógéped van, akkor mindenképp érdemes valami flexibilisebb megoldás után nézni. A korábban felsorolt kiadások inkább LTS ciklust követnek, a Manjaro ezzel szemben rolling-release modell szerint épült fel. Ami azt jelenti hogy sokkal gyorsabban frissül, és nagyobb eséllyel támogat új hardvereket. Az Arch alapoknak hála van AUR támogatás, ezért a homebrew szoftverek sokkal kényelmesebben lehet telepíteni és frissen tartani. Érdemes azonban vigyázni, megfelelő hozzáértés nélkül könnyen rosszul sülhetnek el a dolgok. A Manjaro inkább pragmatikus mintsem filozofikus, ezért nem kell majd sokat foglalkozni a beállításokkal telepítés után. Javaslom, de csak azoknak akik a fentieket már kipróbálták, embere válogatja mennyire lesz gyümölcsöző a viszony. Manapság minden hozzáértőnek tűnő tech csatorna ezt nyomatja milyen menő, de hosszú távú tapasztalatokat nem szoktak közölni.

Bizniszes

Aki inkább munkára és dokumentumok gyártására használja a gépet, annak szüksége van egy rendesen karbantartott, megbízható OS-re. Ezt az űrt első sorban a Fedora szándékozik betölteni Vanilla Gnome Shell környezettel. Nekem talán 2020 kedvenc disztribúciója lett, féléves frissítési ciklusokkal rendelkezik, minden gyönyörűen működik rajta. Viszont a Manjaroval és Minttel ellentétben nagyon is idealista projekt. Néhány codec és egyéb zárt program telepítése nehézségekbe ütközhet. AUR helyett itt RPM Fusion nevű közösségi tárolókból lehet felrakni a hiányzó dolgokat. A Spinek között megtalálható szinte az összes mai asztal környezet, érdemes csemegézni. Rendszerint mindegyik érintetlen, nagyon letisztult élményt tartogat.

A Fedora különleges kiadása még a SilverBlue, korábban Atomic Workstation néven volt ismert. Az OSTree indítható lemezképek formájában terjeszti a frissítéseket, mint egy okostelefonnál, a helyi rendszer főleg a bootloader konfigurációját végzi el. Azt ígéri, hogy soha többé nem kell a rendszer piszkálásával foglalkozni, és a következő újraindításkor már az új friss rendszer bootol be. A root alapjában read only módban fut, ezért sokkal biztonságosabb és robusztusabb. A Gnome Software segítségével lehet rendszerfüggetlen Flatpak csomagokat felrakni, alapból nincsenek RPM-ek telepítve. Igény esetén bele tudja fordítani a rendszerképbe a kívánt RPM-eket is, de a fejlesztők eredeti elképzelése szerint erre nem lesz szükség a jövőben. A Fedora mindig is igényelt egy bizonyos hardver és tudás színvonalat, ami miatt nem lesz mindenkinek szimpatikus, sem pedig jó. Ez így is van rendjén, ettől különleges a Fedora. 

Ebben a kategóriában meg kell még említeni az openSUSE Leap-et, ami szintén RPM alapú. Használtam egy ideig, nem volt vele semmi probléma. Aki egy kis izgalomra vágyik annak ott a Tumbleweed a gördülő openSUSE, a Manjaro közvetlen vetélytársa, szinte azonos frissítési ciklusokat követnek, de a Tumbleweed esetén teljes lemezképeket szinkronizál a rendszer dist-upgrade segítségével. Ez megtréfálhatja a felhasználót, ha nem volt tiszta mit akarok mondani, akkor hagyd a francba, nem neked való.

Arch

A Linux Disztrók Csimborasszója, kaviárja, zászlóshajója. Kicsit melós felrakni, de a Zen installer gyakorlatilag Manjaro szintre butítja a telepítést. Azt szokták mondani, az Arch felhasználóközpontú és nem pedig felhasználóbarát disztró. Ahogy én észrevettem mindenből van benne egy-két pozitívum. A programok nagyon közel állnak a mainline-hoz pont mint a Fedora és Debian esetén. Az AUR-ról már volt szó, a homebrew itt is nagyon erőteljesen megvan, ráadásul olyan WIKI van mögötte, ami még a Manjaro-t és a Debian-t is megszégyeníti, porig alázza, együtt lovagolnak el a pokolba. Kicsit túlzás, de aki szenvedélyesen szereti a gépét annak nagyon jó. A régi számítógép építés újra divatban csak virtuális formában. Órákig lehet merengeni, mi lehetne a jó, hogy a sikerélményt is megadja. Tényleg van értelme, de sokszor erősebb a divat, mint a praktikusság. Miután felraktad, lehet kicsit üres leszel, hogy jé csak ennyi? Szóval, ez ilyen, ne csaljál a nehéz úton rakd fel home office idején, mert máshogy totál időpazarlás lenne. Azt Arch egy mindset, egy életstílus. Fórumokban előre köszönnek majd, és minden ubuntus ezután corporate rabszolga csupán, aki még nem ébredt fel. 

Mit írhatnék még, nem volt kiemelkedően jó év a mostani, (fogatlan hangulatjel). A legtöbb disztribúció és projekt ennek ellenére hozta a kötelezőt. Ha nagyon lusta lennék, berakhatnám a (tudományosan elfogadott) DistroWatch Top 10 listáját, de nem akarok én rosszat senkinek. Köszönöm hogy végig olvastad, ne felejts el ismeretlen emberekkel veszekedni Facebookon.

Nameless
2020.11.16
Támogatás: PayPal
Támogatás: Brave