Ubuntu 22.04 LTS Jammy Jellyfish – Mélyről a felszínre

Egészen pontosan 14 éve már, hogy követem a hosszútávon támogatott Ubuntu kiadásokat. Ilyen hosszú kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy egy-egy kiadás rosszul sikerüljön. Ezzel szemben a „jammy” egyöntetűen pozitív fogadtatásnak örvend, úgyhogy én is felugrottam a distro-hopping expresszre.

A telepítő mérete elég nagy 3,7 GB. Kicsit pazarlónak éreztem letölteni ennyi adatot egyszeri használatra. Egy net-install simán elférne már a weboldalon. Van még egy lehetséges gond a telepítővel, mert alapból ki van kapcsolva a Grub OS Prober. Tehát ha dual-bootként akarod telepíteni kézzel kell majd frissíteni Grub-ot hogy megjelenjen a többi rendszer. Bad guy Canonical... 

Első bekapcsoláskor a Gnome 41 öÖöÖ 42 fogad minket (később megértitek). Megújult a Yaru téma, mostantól összesen 10 világos és 10 sötét variánsból választhatunk. Ami nem változott, az a megszokott baloldalt elhelyezkedő Ubuntu Dock. 10+ éve nem változott az alap elrendezés, aminek nagyon örülök, mert sokan allergiások a változásra és nem is való mindenkinek a Vanilla Gnome. A megszokott indikátorok a felső panelen, és asztali ikonok szintén megvannak, sőt jobbak mint valaha. Az animációkat is megreformálták, kicsit érdekesebbé teszik a használatot. Kapunk még egy új képmetsző alkalmazást is, igaz ezt se sikerült még honosítani, de cserébe Waylandon használható képernyő rögzítésre is. 

Ami nem tetszik, hogy itt is fokozottan megjelentek a fordítási hiányosságok. Az Ubuntu egy elég népszerű disztribúció nem értem mi csúszhatott el, talán ennyire megcsappant a támogatás nálunk? Ha OCD-s vagy akkor használd angolul a rendszert. Lehet jobban jársz. Alapjaiban nem igazán tudok rosszat mondani sem a telepítőről, sem a rendszer külleméről. Klasszikus Ubuntu, semmi dráma. A kernel is elég friss, LTS szóval nincs itt semmi látnivaló, teljesen kurrens a rendszer. Talán a Gnome 41 és 42 keveréke adhat némi aggodalomra okot, de valószínűleg oka van annak, hogy miért ezt az utat választották.

Az Ubuntu sose volt egy minimalista rendszer, az első bekapcsoláskor meg is lepődtem mennyivel nehezebbnek érződik mint a Debian 11 és a Gnome 3.38. Ennek az egyik fő oka még mindig az az átkozott snap alkalmazásformátum. Félreértés ne essék, nagyon, nagyon, nagyon sokat javítottak rajta a 18.04-hez képest, de még mindig sokkal lassabb mint az APT, és az appok sokkal nyűgösebben indulnak el. Persze az Ubuntu Software alias Snap Tároló is legjobb Ubuntu szokás szerint van megvalósítva összegányolva. Én már nem is tudom megmondani hány cikkembe írtam meg, hogy egy ekkora vállalat miért nem tud összerakni egy értelmes alkalmazásboltot. 

Balra Ubuntu Szoftverek | Jobbra Gnome Szoftverek

A Gnome szoftver nem csak lokalizációban, de kinézetben is sokkal jobban össze van rakva. Személtetésnek beraktam egy képet, balra az Ubuntu, jobbra a Gnome szoftverek láthatóak. Pár nap használat után nagyot javul az általános sebesség és már nem látom a különbséget a Debian és Ubuntu között. Az is tetszetős, hogy mostantól energia profilokat is tartalmaz a rendszer, pont mint a pop_OS!-ben, és ez azzal is jár hogy szinte alig kapcsolgatja a laptop ventilátorát munka közben. Szoftverekkel nem volt gond, egyedül az Anydesk igényelt némi mókolást, minden más benne volt a tárolókban és zökkenőmentesen dolgozik a mentésből. VLC-ből szerencsére még van .deb mert a snap nagyon nem jött be én kerülném egy ideig. De tényleg egyet láttál mindet láttad élményben lesz részed az Ubuntuval. 

Valahogy látom a törekvést a Canonical részéről, hogy megállítsa az Ubuntu hanyatlását. Végre ismét elkezdtek érdekes dolgokat rakni a rendszereikbe, saját alkalmazásokat fejlesztenek és még a snapeket is elkezdték gatyába rázni. Nagyon szkeptikus voltam múlt csütörtökön, de tényleg sikerült megugraniuk a lécet. A Gaming is nagyobb hangsúlyt fog kapni is jövőben, szóval reméljük elindultak a gödörből felfelé. Aki szereti az Ubuntut az nem fog csalódni, a 22.04 egy jó Ubuntu lett. Nem mondom hogy tökéletes Linux disztró, de Ubuntunak nagyon is az. 

Nameless

2022-04-25


Update 2022-04-27:

Elég komoly problémákat tapasztalok mindkét otthoni laptopon, folyamatosan feketén ugrál a kép Chrome használata közben. Dell Inspiron 3580 és 3584 gépeken használjuk. 7th gen i3 és 8th gen i5 procival. Szóval a Grubos hiba és a saját grafikus driver hibái miatt én mindenképp várnék a következő HWE frissítésig hátha javítják a hibát. Inkább váltottunk Debian 11 Stable-re.


Fun fact: A következő képeket egy AI generálta. Valahogy ilyennek képzeli el egy számítógép a Jammy Jellyfish-t: