Gyakori hibák Linuxra váltáskor





1. Hardver fontossága

Ha most szeretnél számítógépet vásárolni semmiképp se voksolj csakis kizárólag Windows számára készült számítógépre. Ha építeni fogsz, sok előre összerakott listát lehet találni az interneten a széleskörűen támogatott komponensekről. Használt gépek esetén érdemes márkás, gyárilag Linuxszal is elérhető gépeket keresni. Dell, HP, Lenovo szokott ilyeneket kiadni, ezekre javasolt lehet lecsapni. Általában az Intel megoldásai jobban támogatottak Linux alatt, régi AMD és nVidia grafikus kártyákkal azonban lehetnek problémák. Wifi gondok is előfordulhatnak a laptopoknál. Legyen kéznél egy kis USB-s WIFI adapter. A régebbi számítógépek általában elég jól támogatottak, de nem biztos hogy tökéletes lesz a végeredmény. A hardver ugyanolyan fontos mint a szoftver, nem szabad lebecsülni a jelentőségét.

2. Rossz disztribúció választás

Nem minden Linux disztribúció egyforma, legtöbbnek megvan a saját célközönsége. Friss felhasználóként érdemes a barátságosnak szánt kiadásokkal próbálkozni. Linux Mint és Ubuntu Mate az általános vélekedés szerint nagyon jó a kezdőknek. Ubuntu, Debian, Manjaro, openSUSE inkább haladók számára való. Arch és Fedora pedig az igazi kockáknak, akiknek nem felel meg a korábban felsorolt rendszerek egyike sem.

2.1 Eltérő frissítési modellek

A mai asztali Linuxok esetében kétféle frissítési filozófia között érdemes választani. Az első a normál stabil kiadások évről-évre növekvő verzió számokkal. Ezt a felfogást használja az Ubuntu és a Debian is. Minden kiadásnak fix élete van ami pár hónap és 5-6 év között változik. Ha ez letelt akkor lehet frissíteni a következő fix kiadásra. Ez azzal jár, hogy a lefixált programkészlet nagy része nem igazán frissül az eltelt idő alatt. Ez elméletben nagyobb stabilitást eredményezhet.
A második a gördülő kiadás elvének alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy nincsenek konkrét verziószámok, a teljes szoftverbázis folyamatosan frissül a legújabb verziókra. Előnye az újabb hardverek szinte azonnali támogatása, a hátránya a némileg csökkent stabilitás a gyakori kevésbé tesztelt frissítések miatt. Az openSUSE például mindkét felfogást támogatja. A Leap nevű disztribúció a klasszikus időszakosan frissülő verzió. A Tumbleweed célja egy stabil gördülőkiadás megalkotása.
Fontos a jó választás, régi gépekre mindenképp a hosszan támogatott kiadásokat érdemes választani. Új gépek esetén pedig inkább a gördülő kiadásokon érdemes elkezdeni a tanulást. A normál Ubuntu kiadások fél úton vannak az LTS és gördülő megjelenések között.

Debian esetében nincsenek megjelenési dátumok, kész lesz amikor kész lesz.
Csak 100%-ban stabil szoftvert hajlandóak kiadni a stable jelzővel. 

3. A Linux nem Windows

A Linux egy Unix szerű rendszer aminek a gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza mint a Windows. Nem szánták soha a Windows kiváltására, nem úgy működik és nem is fog úgy működni. Felülete lehet hasonló, de rövid használat után kiderül, hogy egészen másról van szó. A Linux nem is egy termék, sokkal inkább egy közösségi kezdeményezés. A legjobb Linux felhasználó egy kezdő, vagy akinek nincsenek berögződései. Egy Windows Power User (aka. Én) nagyon nehezen tudja elfelejteni és újra megtanulni egy teljesen más rendszer használatát.

4. Szoftverkezelés

Fontos megérteni, hogy Linuxok esetén általában nem javasolt külső forrásokból szoftvereket telepíteni. A legtöbb kiadás saját szoftver adatbázissal érkezik, amiket egy csomagkezelő alkalmazás segítségével lehet elérni. Akinek ismerős a Google Play áruház vagy App store az tudja miről van szó. Nagyobb cégek mint a Google, például a Chrome böngészőnek tartanak fent privát szoftver forrásokat is amiket hozzá lehet adni a rendszerhez. Ezekből frissül aztán a külső forrásból felrakott program. Érdemes ezek használatát a minimálisra korlátozni. Driverek esetén nagyon könnyen lehet belefutni végzetes hibákba. Váltás előtt érdemes feltérképezni a kínálatot, hogy mivel tudod kiváltani a most használt dolgaidat. A legjobb alap programok amúgy is elérhetőek szinte minden rendszeren. Ezeket javasolt Windows alatt is kitanulni, hogy könnyű legyen a váltás.

5. Egyszerre túl sokat

A holdra sem az első Apollo küldetéssel jutottak el. Egyszerre mindig csak egy áttörést kell elérni. A türelem és a tanulásra szánt idő talán a legfontosabb a siker eléréséhez. Az Arch, Manjaro, Ubuntu, Linux Mint, Debian, OpenSuse elsőrangú dokumentációval rendelkezik. Fórumozás előtt érdemes olvasgatni. Sose fejezd ki fölöslegesen csalódottságodat és a dühödet a fórumokon, mert ezzel csak magadra haragítod a közösség tagjait. Kérdezni is tudni kell. Részletesen el kell tudnod mondani, milyen hardveren, milyen rendszert futtatsz. Nem kell félni attól hogy tönkreteszed a rendszered, tedd csak tönkre. Újra meg újra. Én ezt a tanulási módszert választottam. Nem kell túl komolyan venni, egy jó biztonsági mentés, friss telepítőlemez és minimális a kockázat. További jó tanácsokat a Ne rontsd el a Linuxod cikkben találsz.

Támogatás: PayPal