Pimaszkodás pingvinéknél

Érdekes dolgok fogalmazódtak bennem a Fedora lakatlan szigeten a minap, amit úgy gondoltam cikkbe öntök. Korábban én is szóvá tettem, hogy nem a legjobb dolog az Ubuntuban hogy APT csomagok helyett Snap csomagok települnek néhány program esetén. A Linux Mint csapata ezen annyira berágott, hogy a saját politikai céljaik érdekében betiltották a Snap csomagok használatát. Nem kihagyták, letiltották, ha akarnád se tudnád felrakni ha nem nyúlsz bele a rendszerbe szándékosan. Ezzel semmi gond nem lenne hisz, a saját projektjük azt csinálnak amit akarnak. Viszont ennek a kis politizálásnak a Chromium böngésző esett áldozatául. Jobban jársz, ha a hivatalos Chrome csomagot töltöd le, mert az legalább automatikusan frissül, hála a tárolónak amit telepítéskor hozzáad a rendszerhez.


Technikai akadálya nem lenne, hogy kiadjanak egy saját maguk által karbantartott Chromium deb csomagot a böngészőből, de az nagy felelősség és dolgozni kell vele. Sokkal könnyebb volt odapirítani a Canonicalnak, csinálni egy kis balhét a közösségi médiában és fórumokon. Az a baj, hogy a Linux Mint mindig is a kezdőket szerette volna bevonzani a Linux világába, és most azt mondod nekik, ha Chromiumot akarnak használni, akkor menjenek fel egy weboldalra rakják fel onnan a deb csomagot és kész. A frissítésekről meg az egyéb buktatókról elfelejtettek szólni nekik. Hasonló az eset, mint a gyári Firefox esetében, ahol túráztatják az egyszerű felhasználót ha Google keresőt szeretné használni, mert nekik abból nem származik bevétel. Igazából én nem akarok veszekedni a Mint felhasználókkal, hisz nem vagyok Mint felhasználó én csak a partvonalról okoskodom. De amit én tapasztalok, az számomra taszító. Hasonlóan darab szarként kezeli a felhasználót, mint a Microsoft vagy bármelyik másik multi, köztük a Canonical. 

Lehetne mindenféle aktuálpolitikai párhuzamot vonni, de a Linux Mint a rengeteg munka ellenére is egy Ubuntu variáns maradt. Egy rendszer, amit a saját  képükre akarnak formálni, és közben mutogatnak arra, aki az egészet lehetővé tette. Finoman szólva is álszent dolognak tartom, belerúgni abba, aki enni ad. Meg kell nézni például a POP_Os-t, mindenféle bullshit nélkül dolgoznak az Ubuntu továbbfejlesztésén és folyamatosan a nyertes-nyertes szituációkra törekednek, hogy mindenki jól járjon. De a Linux Mint projekt folyamatosan kitalál valami szabadságharcot maguknak, hogy ők legyenek a kicsi elnyomott disztró, akiket mindenki szívat. De lássuk be, az egyik legnépszerűbb terjesztésről beszélünk. Nem lehet sokáig eljátszani ezt a szerepet már. Ezért is jött létre a Linux Mint Debian Edition, amivel mindenki jobban járna hosszútávon, ha ennyire nem tetszik a Canonical út.

A Canonical megpróbálta elmagyarázni miért tértek át Snap csomagokra bizonyos programok esetén, és hogy szeretnének közös munkát a Mint csapattal. Egyszerűen megmondták, hogy olcsóbb, és kevesebb munka megvalósítani több aktív Ubuntu verzió esetén a Chromium Buildek elkészítését, ráadásul biztonságosabb is mint a deb vagy rpm kiadás.

Lassan eljön majd az a pillanat, amikor már nem tudok azonosulni sem az Ubuntu sem a Linux Mint által képviselt értékekhez, és nem tudom őszintén ajánlani egyiket sem a Linuxra vágyakozók számára. Out of Box élménnyel nem lehet örökre elkendőzni a stagnáló kiadásokat, a felhasználók szívatását a saját védelmük érdekében, mert mi tenne minket különbbé az Evil Corpnnál, ha ilyen döntéseket hoznánk mások helyett. A Linux felhasználás lényege a választás szabadsága, és a Mint és az Ubuntu is ezzel szembe megy.

Nameless
2020.07.08.

Támogatás: PayPal
Támogatás: Brave