Linux: A problémamegoldó

pawel-czerwinski-1497854-unsplash
Az átlagos embereket nem érdekli, hogy micsodán és mit futtat. Számukra az a fontos, hogy működjön. Jó esetben ez így is van kb 5 évig amíg a hardver és a gyárilag telepített szoftver működik. Mindenkinél eljön az a pont, amikor már megüti az ingerküszöbét valami. Érdeklődni kezd, hogyan lehetne még pár évet kisajtolni a meglévő gépből. Nem lehet valahogy használni még? 
  • De miért nem jó? Nagyon hozzám nőtt, nem akarok másikat
  • Ezt bonyolult megválaszolni, de van egy lehetőség… Rakjunk rá valami Linux disztrót
  • Linux? Hát jó… max újratelepíted a Windowst ha nem működik
  • De működni fog
Így kezdődött ez a kis kísérlet, hogy ideiglenesen (2 évre) feltelepítettem egy  Ubuntu MATE 16.04-et. Belegondolva lehet jobb lett volna valami mással indítani, de ez már történelem. Maga a hardver egy HP Compaq CQ10-es netbook.


Processzor típus
Intel® Atom™ N270
1,66 GHz
Chipkészlet
Intel 945GSE
Grafikus vezérlő memória
128 MB
Memóriahelyek száma
1 db
Memória max. bővíthetőség
2 GB
Háttértár
160 GB
5 400 RPM
Kijelző
10,1 "
1024 x 600 Pixel

A rendszer simán felment, volt néhány UI-UX bug de hamar jött a 18.04 és valamivel jobb lett. Arról mai napig nincs információm hogyan frissült a gép egyik napról a másikra, mert jó szándékkal segíteni akartam, de mire ránéztem már ott vigyorgott rajta. Zökkenőmentes volt a frissítés fel sem tűnt a gazdájának. 
A kis hardver elkezdte az öregedés jeleit adni. Az első beavatkozásom 2GB rendszermemória installálása jelentette. Windows alatt évekre kitolta a használhatóságát. Az akkumulátor nagyon hamar megadta magát, de az összes otthoni laptopnak ez az átka, ezt egy kis szigetelőszalaggal tuningoltam meg, így nem sír a bios minden bekapcsoláskor, hogy rossz az akkumulátor. Akkoriban még nem ment ennyire a kínából rendelek másikat. Így hát akku nélkül maradt a kis gép. A Windows alatt 1 USB port halott volt valami miatt, de ismeretlen időpontban ismeretlen módon Linux alatt ismét működni kezdett, talán ez volt az egyetlen olyan hardver ami megjavult az évek során.
A legnagyobb fennakadást a Wifi modul lehalása jelentette. Ekkor kezdte igazán éreztetni, hogy itt az ideje nézelődni egy új laptop után. Persze nem így lett. Kapott egy USB Wifi adaptert, és mehet tovább. A WD Blue merevlemez nagyon jól bírta, mostanában kezdte lassulás és bizonytalanság jeleit mutatni, úgyhogy 7-8 éves korára megelőző jelleggel lecseréltem, és külső merevlemezként él tovább. Egy nagyon olcsó SSD került a helyére. 



Itt egy éles balkanyar következett, és Debian-t raktam a gépre a megszokott MATE asztali környezettel. Elég nagy meló volt, főleg esztétikai jelleggel kellett nagyon gatyába rázni. A Debian nem szép, de legalább csúnya. A nap végére az volt a kérdés, hogy mi az istent csináltam 2 napig a géppel, ha pont olyan mint előtte. Munka tökéletesen elvégezve, ördögi tervem működik. Megkérdeztem a kísérleti alanyt is, hogy milyen érzés teljes idős Linux felhasználónak lenni?

  • Tök jól működik, a Windows Update szó szerint idegösszeomlást okozott már a vége felé, itt meg azért elég jó
  • Szerintem elég egyedi, bár az asztali ikonokat nem lehet olyan szépen elrendezni
  • Jó dolog, hogy kikapcsoláskor van egy visszaszámláló, ha meggondoltam magam nem kell megvárni míg újra bekapcsol a gép
  • Hobbi fotózás szempontjából talán még jobb is, nagyon jól működnek a felrakott programok
  • Ha ilyen jól megy nem biztos hogy veszek másikat
  • Sokkal biztonságosabb, nem félek a vírusoktól
  • A böngésző kevesebbet fagy

Debian (Strech) hozta az elvárásokat. Gyönyörűen fut, és olyan könnyedséggel amit újkorában se tudott a gép. -The Last Metroid is in Captivity. The Galaxy is at Peace. A cél most már tényleg az, hogy megnézzem meddig bírja.




Updates:


2019.06.23. Még bírja simán

2019.07.01. Történt egy kisebb módosítás. Mate helyett LXDE asztal + XFWM4 ablakkezelőre váltottam át a rendszert, így bootolás után kevesebb mint 400 MB memóriát használ. Sokat dobott a használhatóságon, és az átszokás szinte azonnal ment.
2019.07.05. Just for fun legyen akkor Debian 10 dist-upgrade.

Támogatás: PayPal