Böngészők gyorsítótárának áthelyezése ramdiskre

Sokféle indok létezik miért szeretnénk az átmeneti fájlokat a memóriába tárolni. Van aki szimplán azért mert van bőven elérhető RAM, így meg sem kottyan egy kis extra fogyasztás a rendszernek. Van aki nem szeretne vesződni a gyorsítótárak ürítésével, és a munka befejeztével legközelebb jobb lenne tisztalappal indítani. Van aki szimplán csak nem akarja feleslegesen koptatni az SSD-t (akkor meg minek...) vagy csak túl lassú a merevlemez esetleg már meghibásodott és ki kell húzni valahogy a cseréig. (Volt már ilyen...)

Én meg csak úgy szeretem addig javítani a dolgokat amíg el nem romlik, úgyhogy elkezdtem érdeklődni hogyan is megy ez Linux alatt. Windowson van pár megoldás, de általában a normális konfigurálhatóságért fizetni kell. Nekem nem volt szükségem semmi komolyra, csak bekapcsoláskor csatolja fel, kikapcsoláskor csatolja le. Erre az fstab fájl szerkesztése is bőven elég volt. Mielőtt te is követnéd az idióta példámat, szögezzük le, ha elrontod az fstab fájlt akkor a rendszer nem biztos, hogy legközelebb elindul. Mindig készíts biztonsági másolatot, és legyen kéznél valami okostelefon amin gyorsan meglehet googlizni hogyan kell visszahozni a rendszert normális állapotába. Általában egy két elütött karakter okozza a gondokat, úgyhogy jobb ha van mentés az eredeti állapotról. Ezt a sort kell beszúrni az fstab fájl végére:

sudo nano /etc/fstab

#TMP
none /tmp/ram/ tmpfs nodev,nosuid,noatime,mode=1777,size=4096M    0    0
  • A none után álló /tmp/ram/ sor a csatolási pontot jelenti, ha neked például az egész tmp könyvtárat szeretnéd a ramba helyezni akkor csak töröld ki az utána lévő részt.
  • A size=4096 érték módosításával lehet megadni mekkora memóriát szeretnénk feláldozni erre a feladatra. Ebben a példában én 4096MB memóriát szántam a feladatra.

Böngészők konfigurálása

Firefox

Az about:config alatt létre kell hozni a következő karakterláncot: 

browser.cache.disk.parent_directory 

Értéknek pedig a következőt kell megadni:

/tmp/ram/firefox

Chromium/Chrome/Vivaldi/Opera

A chromium alapú böngészők esetén egyszerűbb a dolog, itt csak a programindító hivatkozást kell módosítani a menüben, hogy a következő paramétert is tartalmazza: 

--disk-cache-dir=/tmp/ram/chromium

Például: chromium-browser %U --disk-cache-dir=/tmp/ram/chromium
Például: /usr/bin/vivaldi-stable %U --disk-cache-dir=/tmp/ram/vivaldi

Pár gondolat

Igazából a lemezgyorsítótár lényegét öljük meg a ramdisk alkalmazásával, de mégis van valamennyi létjogosultsága a dolognak. A fent leírt trükk alapján nem kerül mentésre a gép leállításakor a könyvtár tartalma, ezért minden indítás után üres lappal kezd a ramdisk. Nálam például hetente, kéthetente van újraindítva a gép tervezetten, és általában elég nyűgös dolog utána ismét belelendülni a dolgokba. Ezen már nem ront semmit, ha minden oldalt újra be kell töltenie a böngészőnek nulláról. Erre a felhasználásra majdhogynem ideális megoldás, főleg hogy 4GB méretig növekedhet dinamikusan. Talán még olyan problémát tudok elképzelni, ha nagyobb fájlt töltesz le mint 4GB akkor a tmp könyvtárban elfogyhat a hely, és az istennek se fogsz rájönni, hogy miért szakad meg a letöltés mindig. Ezért javaslom, hogy legyen beállítva a böngészőkben a "mindig kérdezzen rá a mentési helyre" opció, így kevesebb a meglepetés. A sütik tárolását nem befolyásolja a fenti módszer.

Támogatás: PayPal