Disztribúció független alkalmazáscsomagok


Amióta egyre népszerűbbek a Linux disztribúciók egyre nagyobb fejfájássá vált a csomagok elkészítése a különböző rendszerekre. Ha egy Ubuntu LTS kiadást vizsgálunk, hamar rájövünk hogy bizony a támogatott  5 év alatt, csak nagyon indokolt esetben fognak frissülni lényegesen a programjaink. Ha meg csak szimplán letöltenéd az újabb verziót a készítő weboldaláról nem biztos hogy sikerül feltelepíteni valamilyen kielégítetlen függőség miatt. Nem is volt ezzel gond évekig, aki értette hogyan működnek a dolgok, az megtanult együtt élni vele, kihasználta a felépítés erősségeit és gyengeségein így vagy úgy de felülkerekedett. Egyre nagyobb lett az igény valami olyasmi alkalmazás telepítőre mint az android esetében az APK. Olyan formátumra volt szükség, ami disztribúciótól függetlenül képes programokat terjeszteni, az összes hozzácsomagolt könyvtárral függőséggel mindennel. A felhasználónak ne kelljen már ezzel szívni. Ha kell friss képszerkesztő, az utolsó amire gondolok, hogy ez meg az a sose hallottam róla .deb csomag elavult a rendszeren és emiatt nem tudom feltelepíteni. Lépjünk túl ezen. Meg is született a megoldás, minimum három különböző szabványban, ahogy az lenni szokott a Linux világában.

Snap

Az Ubuntu mögött álló Canonical készítette ezt a formátumot 2014-ben. Érdemes megjegyezni, hogy disztribúció független megoldásról van szó, nem csak az Ubuntu rendszer sajátja. A Snapcraft weboldalon lehet böngészni az alkalmazás kínálatot. Jelenleg 41 Linux terjesztést támogat. A felhasználók annyira nem szimpatizálnak a Canonical megoldásával, főleg az analitikai szolgáltatásait szokták kritizálni. Ennyire nem mélyedtem el a dologban, technikailag nem rossz formátum. Kissé lassú, és sok tárhelyet használ. Cserébe kényelmes és van saját Snap Store fantázianevű alkalmazásboltja is. Emiatt nincs szükség parancssorra a használatához. A KDE Plasma Discover natívan támogatja. Témázásból és fájlrendszer hozzáférésből elég változó az összkép. Néha érződik hogy a kipróbált alkalmazás kívülről érkezett, a témázás hiányosságai miatt.

Flatpak

Fejlesztése 2007-ben kezdődött, de 2016-tól beszélünk igazán flatpak-ről. Canonical legnagyobb konkurense, inkább közösségi kezdeményezés. A Snap-pel ellentettében nem annyira centralizált és főleg az asztali számítógépek számára kifejlesztett megoldás, jobban hasonlít egy megszokott Ubuntu PPA-ra. Használata kissé körülményesebb, nem kerülhető meg teljesen a terminál használata. Bár a KDE Plasma Discover natívan támogatja, mégis nehezebben átláthatóak a szoftverek ha az ember nem KDE-t használ. A fő flathub kiszolgálót a hivatalos weboldalon lehet böngészni. Nálam talán jobban bevált mint a snap, de ez az én egyedi felhasználásomból fakad. Szintén támogatja a főbb disztribúciókat. Méreteit tekintve sokkal kevesebb program érhető el rajta, mint például snap alatt, de ami elérhető az általában jó minőségű és ha megtalálható a rendszer témája is a tárolókban akkor szépen belesimul az asztali környezetbe. Jelenleg nem támogatja a sandboxing letiltását.

Appimage

Az Apple MacOS X-en használt megoldáshoz hasonlóan az Appimage is egy önmagát felcsatolni képes lemezkép formájában tartalmazza az alkalmazásokat. 2004-ben kezdték fejleszteni, büszkén tartja magát a legnagyobb disztró független formátumnak. Zsenialitása az egyszerűségében van. Letöltesz valamit futtatod és kész, nincs telepítés meg hasonlók. Valószínűleg ez a legtakarékosabb és leggyorsabb módja annak, ha valamit leszeretnél gyorsan tölteni. Live módban is lehet használni, ami nem mondható el a két másik formátumról. Mivel erősen decentralizált, ezért néhol félkésznek érződik és váltakozik a csomagok minősége. A github appimagehub oldalán elkezdődött egy kisebb szerveződés a könnyebb felkutathatóság érdekében. Néhány embernek problémát okozhat a futtathatóság beállítása a letöltött csomagok esetén, annyira nem felhasználóbarát.A frissítéseket külső alkalmazással lehet megoldani. A Windowsban megszokott portableapps-ra hasonlít a leginkább a kezelése. Én főleg tűzoltásra használok appimage alkalmazásokat.

Nem tökéletes

Úgy gondolom ésszel használva nagyon hasznosak ezek az extra csomagok. Egy elavult, de stabil rendszer megpiszkálása nélkül is újra lehet friss programokat telepíteni, ráadásul biztonságosan. Figyelni kell azért, hogy ne essünk abba a hibába, hogy holnaptól minden létező formátumot kipróbálunk a rendszeren és mindenhonnan csipegetünk, mert bizony 3 forrásból egyszerre frissen tartani a programokat elég erőforrás igényes feladat. Ameddig nincs megoldásra váró probléma addig felesleges ezeket a formátumokat erőltetni. A támogatás lejárta után akár hosszú távú megoldást is jelenthet néhány elszigetelt esetben.



Forrás