Google: A böngésző király



Az első böngésző háború az IE győzelmével zárult. A második böngészőháború a Firefoxnak kedvezett. A harmadik ma is tartó háborúban a Google Chrome került vezető helyzetbe. Gyakorlatilag mára pedig mindenki feladni kényszerül a saját böngészőmotor fejlesztését. A Microsoft megpróbálta még egyszer újrakezdni a Edge böngészővel, de túl kevés volt és túl későn jött, feladták. Ezzel a harmadik böngészőháború nem ért véget, hiába nyert a Google folytatják a konkurencia szabotálását. A nyílt szabotázsakciók, amik például az eredeti Presto motoros Opera böngésző végét is jelentették mára egyfajta passzív agresszív gerilla háborúvá változott át.

Browser sniffing

A böngésző kiszagolását eredetileg azért találták ki, hogy minden böngészőben egyforma élményt tudjanak biztosítani a látogatóknak. Az IE6 általában mindig extra törődést igényelt a Firefoxszal szemben. Aztán valaki rájött, hogy nem csak magunk szívatására jó ez a dolog, hanem akár fegyverként is bevethető. Az Opera és az Internet Explorer hirtelen elkezdett rosszalkodni a Google Weboldalain. Nem nagyon, csak éppen mindig más romlott el. Néha lefagyott a finom görgetés, néha nem töltött be a Gmail, néha meg csak nem volt elérhető pár felbontás a YouTube-on. Azért volt ez a dolog büdös, mert nem a HTML5 korszak előtt történt, ahol elmondható volt hogy a Webkit előrébb jár a sztenderdek megvalósításában, hanem akkor amikor már mindenki büszkén hirdette magáról a 100% konformitást a szabványokkal szemben. A gyengék elbuktak mondhatnánk elégedetten. A Microsoft Chromium motorral váltásával 3 böngésző motor maradt a piacon. Az Apple Webkit, a Google Blink és a Mozilla Gecko. Nem is olyan rossz a helyzet igaz? Ameddig rá nem döbbenünk, hogy igazából a Blink és a Webkit az ugyanaz és akkor maradt kettő. 


Aztán elkezdődött a gerilla hadviselés a Firefox és a többiek ellen. Az egész a Hangouts és a Google Earth oldallal kezdődött. Ezeket csakis Chrome alatt lehetett használni egy ideig. Aztán varázslatos módon a Firefox és Edge hirtelen 5X lassabb lett a YouTube-on, mert olyan technológiát kezdtek használni amit a Chorme-on kívül senki más. A megoldás létezett, csak szándékosan nem használták a browser sniffinget a classic felület betöltéséhez az érintett böngészőkben. Persze kiegészítők és userjs-ek használatával megoldható. De ezt egy átlag Ubuntu vagy Mint felhasználó nem fogja megtenni. 

Ühmmm aha megnéztük, szerintem váltson böngészőt

Mindig amikor befut egy panasz a Google közösségi csatornáin, általában két dolgot szoktak javasolni a felhasználóknak. Próbálta már kikapcsolni bekapcsolni? Ühmm szerintünk Chrome-ra kellene váltania az megoldja a problémát. Minden egyes probléma esetén a saját szolgáltatásaikkal kapcsolatban addig várnak a hiba javításával amíg elég nagy negatív visszhangot kapnak a támogatási csatornákon. Általában nem kapnak, hisz lehetetlen embereket elérni a Google ügyfélszolgálatán. Ilyenkor szépen lemorzsolják a konkurenciát, vagy kiszúrják az emberek szemét valami nesze semmi fogd meg jól válasszal az előre megírt támogatási weboldalról.

Edge on Chromium

A kis turpisság akkor kezdett igazán kínossá válni, amikor az Edge Chromium és a Vivaldi ami szintén Chromium alapú hírtelen elkezdte ugyanazokat a tüneteket produkálni amit a Firefox. Ez az nem működik benne, ezt azt letiltottunk. A vállalati Google Meet hirtelen elromlott áprilisban az új Edge Chromium alatt, de nem azért mert annyira rossz böngésző lett volna. Csak éppen a Google megtalálta a böngészőazonosítóban az EDGE kifejezést ami hatására azonnal tiltólistára került a böngésző. Utólag kiderült, a Google nem feketelistáz ám senkit, csak van neki egy fehér listája ami alapján néhányan jogosultak használni a szolgáltatást. Na az új Edge meg még éppen nincsen rajta. Szóval igazából a helyzet az én értelmezésemben még rosszabb is mint amilyennek tűnik. Én, az alternatív böngészők lelkes művelője sajnos már vagy 12 éve ezzel a kínlódással kell szembesüljek. Eleinte mindenki csak fólia sapkás hülye gyereknek tartott, aki valami egzotikus böngésző miatt sírja tele a fórumokat. Azóta sok minden megváltozott, fólia helyett mindenki tudja, hogy a folpack véd a kemtrél ellen, és az egzotikus böngészők is krómmá változtak. De egy dolog nem változott. A Google ugyanolyan sunyi kis ... mint korábban, a kínai kormány megirigyelhetné a technikájukat.

Mitévő legyek?

Halvány lila fogalmam sincs, egy biztos a legjobb ha mindenki megpróbálja életben tartani a Firefoxot ameddig lehetséges, mert ha nem akkor hamarosan a következő IE6 szakadhat a nyakunkba, és amelyik gép nem lesz képes Chrome-ot futtatni az elesik a Google szolgáltatások és úgy általában a szabad internet egy részétől. Csak elég megnézni, hogy például Androidon, ha szeretnél alternatív böngészőt használni egyedül a Firefox az ami saját motorral próbál életben maradni. A funkciókkal semmi probléma nincs, de nagyon hamar feladod a használatát a hibák és lassulások miatt. Ez vár ránk PC felhasználókra is.


Források: