RBMK Emulátor!


A 60-as évek végén a Szovjetek számára nyilvánvalóvá vált, hogy az atomenergia elterjedése nem lehetséges megfelelő automatizálás nélkül. Az akkor elérhető VNIIEM-3, egy 24bites számítógép, ami képes volt feldolgozni azt az analóg jelmennyiséget, amit az akkori ipar követelményei elvártak. Vegyi üzemek és fémipari öntödék használták ezt a típust, amiből később kifejlesztették a V-3M UVM vezérlő számítógépet... olvass tovább

RBMK-1000 emulátor


A GitHub-on fellelhető cikkek egyikében találtam rá erre a kis játékra. Csak, hogy legyen valami Linuxos is a dologban megpróbáltam életre kelteni DOSBox alatt. Sikerült is, de minden oroszul van így hát csak az AZ-5 gombig jutottam.
Akinek több orosz tudása van, az megpróbálhatja a többi emulátort is, például a Pakson használt VVER reaktorokhoz is van a zip fájlban.

Az RBMK könnyedén beüzemelhető, csak a DOS_TOP nevű zip fájlt kell kicsomagolni és felcsatolni meghajtónak. Az ott található top.bat fájl futtatásával elindul a szimuláció. Mivel sokan végignéztük az HBO Csernobil sorozatának mind az 5 részét, így már mindenki gyakorolhatja a megszerzett  szakértői tudását a DOSBox segítségével.


Források:


Támogatás: PayPal