devilutionX: Diablo futtatása Linux alatt (Wine nélkül)

Gyerekkorom nagy kedvence volt az eredeti Diablo, teljesen fogyasztható formában kínálta az RPG játékokat a nagy tömegek számára. Bevallom őszintén soha sem játszottam végig, de ennyi év után talán most sikerülhet. Ugyanis valakinek sikerült feltámasztania a játékot és így gyakorlatilag bármin natívan elfut. Azt érdemes tudni, hogy csak maga a diablo.exe lett visszafejtve, a játék többi részét az eredeti telepítőlemezről kell beszereznünk. Ha már nincsen meg a CD sehol akkor a GOG.com verzió is megteszi. Tört vagy modolt verziók nem biztos, hogy fognak működni. Nintendo Switch alatt is elérhető:

A telepítés főbb lépései (Ubuntu):

32 bites támogatás engedélyezése: 
sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update

Függőségek telepítése (Ubuntu):

sudo apt-get install cmake g++-multilib libsdl2-mixer-dev:i386 libsdl2-ttf-dev:i386 libsodium-dev libsodium-dev:i386

Forráskód letöltése:

git clone https://github.com/diasurgical/devilutionX.git

Build:

cd /home/nameless/devilutionX/CMake/
linux32 cmake -DCMAKE_TOOLCHAIN_FILE=../CMake/32bit.cmake ..
linux32 make -j$(nproc)

Játék életre keltése az elkészült fájl segítségével:

home/nameless/devilutionX/CMake/devilutionx

Nekem úgy sikerült, hogy a GOG verziónak a telepített mappájába átmásoltam a devilutionx fájlt és átneveztem a DIABDAT.MPQ fájlt diabdat.mpq-ra. Figyelni kell, hogy minden kisbetű legyen, különben nem fogja tudni megnyitni a devilutionx. Persze lehet a /home/nameless/devilutionX/CMake/ mappába is másolni, csak így nem túl elegáns. A pirossal jelölt felhasználónév helyére a saját nevedet célszerű berakni, úgy könnyebben sikerül. :-) Utána lehet csapatni a devilutionx fájl segítségével.


Ennyi erővel lehetne futtatni Wine alatt is, de akkor mire ez a vesződés?

Mindig tanul az ember valamit, viszont cél nélkül nem fog nekikezdeni githubról programot fordítani magának. Viszont egy ilyen kis feladattal lehet gyakorolni a terminál használatát, és segít megérteni, hogy mi miért történik. Az exe fájlok nem születnek csak úgy a semmiből. Közelebb hozzák az embert a számítógéphez az ilyen kis akciók, és sokkal nagyobb a sikerélmény. De ha nem jön össze vannak előre lefordított verziók is.

https://github.com/diasurgical/devilutionX/releases

Támogatás: PayPal