Linux Mint 19.2 "Tina" XFCE asztali környezettel

Amióta megjelent a Linux Mint 19.2 végleges kiadása, a csapból is a Mint folyik. Úgyhogy felkerekedtem, hogy megvizsgáljam mennyire lett jó az új kiadás. 



Az XFCE az asztali környezetet 1996-ban kezdték fejleszteni, majd 1999-ben újraírták GTK alapokon. Ez jót tett a felület népszerűségének, és megalapozta a jövőjét. Rendkívül stabil, és lassan, megfontoltan frissülő környezetről beszélhetünk. Egy időben még a Debian is átállt az XFCE használatára, de később visszatértek a Gnome-hoz. Sokan az XFCE-t a gyenge és elavult gépekkel azonosítják. Én ezzel nem teljesen értek egyet, ugyanis a Linux Mint alapvető konfigurációja egész gusztusosra sikerült, és nem is nevezném barebone-nak.


Maga a rendszer Ubuntu 18.04 LTS alapokra épül, és a 4.15 kernelt használja. Előtelepítve érkezik a legjobb Mint-es segédprogramokkal, és  jól megválogatott az alap program készlet is. Maga a telepítés már a jól ismert Ubuntu telepítőt használja, és SSD használatával percek alatt feltelepíthető. Ami a legjobban tetszett, hogy telepítés után majdnem teljesen kész rendszer fogadott. Kevesebb mint 1 óra alatt sikerült nulláról teljesen bekinfigurált, témázott, és beállított gépet faragnom a laptopomból. Körülbelül 350Mb frissítést talált a rendszer az első bekapcsolás után, amit gond nélkül sikerült felrakni. A telepítőbe integrált Timeshift rendszermentő, új értelmet nyer Linux Mint alatt. Ubuntu alatt is működik nincs vele gond, de legalább 3 helyen futottam bele a beállítás során. Mindenkinek csak javasolni tudom a használatát, mert a rendszer szerves részét képezi.




A Mint-Y az Arc téma továbbfejlesztése, és kellően modern megjelenést biztosít a rendszer számára. Az alapértelmezett ikon készlet számomra kissé gyerekes, ezt gyorsan lecseréltem a papirus ikon témára. Azon kívül nem sok dolgom volt a rendszerrel. Nem vagyok nagy sötét téma kedvelő, de Mint alatt eszméletlenül jól mutat a Dark-Teal téma variáció. Tetszett, hogy kissé feldobták a panel és a whisker menü alapértelmezett beállításait, és megpróbálták közelebb hozni a többi Mint verzióhoz.



A teljesítmény és stabilitás kimagaslóan jó. Egy nagyon kiforrott rendszer benyomását kelti a mindennapokban. Ez a rendszer a kezed alá dolgozik. A minimális rendszerigénynek köszönhetően minden számottevően gyorsabban történik mint mondjuk Kubuntu alatt. Az összképet tekintve, kezdem megérteni miért szeretik annyian itthon a Linux Mintet. A Firefox Linux Mint-es kiadása igényel némi kalapálást, hogy visszakapjam bele a Google keresőt, ezt már annyira nem kedvelem, de megértem a döntésüket. Talán a negatívumok között, még említhetném az XFCE kevés gyári alkalmazással rendelkezik. Elég sok Gnome alkalmazást kell feltelepíteni, amik persze hozzák magukkal a kis portékájukat, ez sajnos kissé hízlalhatja a rendszert. Külsős tárolókra egyáltalán nem volt szükségem, és nem próbáltam ki a PPA támogatást sem.



A Linux Mint frissítési modellje, elég átgondolt. Ubuntu LTS-re építenek és általában 3 kiadások közötti frissítést adnak egy-egy szériának, mielőtt a következő LTS alapra váltanak. Mivel az alap ugyanaz marad, a legelső Mint 19 verziók is támogatottak 2023-ig. Pont azt a kis vérfrissítést adják  hozzá a rendszerhez, ami hiányában az ember belefáradhat a sima LTS Ubuntu használatába, főleg ha valami ismert hibát tartalmaz és mindennap együtt kell élni vele. Mint esetében ezeket majdnem teljesen sikerült kiküszöbölni. A terminál használat minimalizálására is látom a törekvést. Megmondom őszintén nem is kellett elő vennem egyszer sem. 



Azt kell mondjam, a Linux Mint 19.2 egy jó rendszer. Rengeteg hozzáadott értéket tartalmaz, amiket az alap Ubuntu-ban nem találunk meg. Jobban hallgatnak a közösségi igényekre, és a gyári programok is jobban vannak megválogatva. A Mintre jellemző saját programok letisztultak, és fontos hiányosságokat foltoznak be. Kimondottan könnyen felfogható a Windows után. Rend, fegyelem és tisztaság. A Linux Mint nagyon jó választás lehet azoknak, akik Windows 7-ről menekülnek újabb rendszerek alá, de elutasítják azt az irányt amit a Windows 10 képvisel.

Támogatás: PayPal