Virtualbox használata kezdőknek



A virtuális számítógép fizikailag nem létezik: a felépítése csupán egy szimuláció, egy olyan számítógépes program, ami egy létező fizikai számítógépet, vagy egy fizikailag nem felépített számítógép működését szimulálja. Ez valójában egy "teljes számítógép egy másik számítógépen belül". -Wikipedia

Rengeteg dologra lehet használni a virtuális gépeket, többek között Windows rendszerre készült alkalmazások futtatására Linux rendszereken, de ez fordítva is igaz. A virtualizált gépek előnye, hogy a rajtuk futó operációs rendszer egyetlen fájlban kerül elmentésre, amit más rendszeren is gond nélkül lehet futtatni, sokszorosítani. 

Telepítés


sudo apt install virtualbox


Telepítés után még hozzá kell adni magunkat a Virtualbox felhasználókhoz:

sudo usermod -a -G vboxusers $USER

Erre azért van szükség, hogy például USB eszközöket is használhassunk. 

Újraindítás után máris használható a VBOX.

Ubuntu alatt az Oracel VM Virtualbox Kezelő alkalmazással lehet a virtuális gépeket kezelni:

  
Az én példámban a bal oldali listából a Windows 7-re kattintva elindul a vendég operációs rendszer


A jobb oldali Ctrl billentyű a HOST billentyű. Ezzel lehet például elérni a kilépés parancsot. Hiszen teljes képernyős módban a vendég operációs rendszer kezeli a gép egerét és billentyűzetét. Azért fontos ezt megjegyezni, mert ha nincs a gépeden jobb oldali Ctrl akkor módosítani kell a HOST billentyűt!

Jobb oldali Ctrl billentyű + F a teljes képernyőt Jobb oldali Ctrl billentyű + L az asztali integrációt kapcsolja ki és be. Jobb oldali Ctrl billentyű + Home előhozza a virtuális gép helyi menüjét, ahonnan például bezárható az alkalmazás. 

Az Ubuntu és Windows között nálam egyetlen megosztott mappa került beállításra, ez pedig a home/nameless/Letöltések

Ez azt jelenti, ha bármilyen programot vagy fájlt szeretnénk futtatni Windows-on, akkor először Ubuntu alatt a Letöltések mappába kell elhelyezni. Onnan átmásolható a Vendég operációs rendszer meghajtójára. A meghajtó mérete itt 32GB, ami dinamikusan növekszik a rámásolt fájlokkal. 


A virtuális gépet 3 módon lehet bezárni:


  • Elmenteni a gép állapotát: Ez olyan mint a hibernálás, a Vendég észre sem veszi hogy nem fut, de az Ubuntu lementi és bezárja a Windows-t.
  • Leállítani a gépet: Ekkor az Ubuntu megkéri, hogy rendeltetés szerűen álljon le a gép, mintha a kikapcsoló gombot használtuk volna.
  • Kikapcsolni a gépet: Meghibásodás esetén használatos, kérdés nélkül törli a memória tartalmát és azonnal bezárja a gépet.

Fontos megjegyezni, a Virtualboxban futó Windows is ugyanolyan rendszer mintha egy éles számítógépen futna, néha nem árt neki az újraindítás, például programok telepítése után.