Távoktatás Ubuntu Linux használatával

Számomra eddig is nyilvánvaló volt, elég gyengén állunk információs technológiákkal. Ha hozzávesszük, hogy senki sem készült fel igazán a mostani helyzetre kész is a katasztrófa receptje. A világvége elmaradt, és ez nem a rendszerben bekövetkezett gyökeres változásoknak köszönhető, hanem a fáradhatatlan folyamatos fejlesztésnek, ami az elmúlt 5-10 évben a Linux világát jellemzi.


Műszaki területen még mindig a Windows lesz a befutó,  de például Biológia tanszéken egész korrektül tartotta magát az Ubuntu 20.04. A feladatot némileg bonyolította a sztenderdizált környezet hiánya, ahány előadó annyi alkalmazás és megannyi trial verziós licence. Erre a legjobb példa a Zoom kliens volt, amit 40 perces korlátokkal lehetett használni. De se baj az Ubuntu Snap Storeban tálaltunk működő klienst. Skype is rendesen működött. A napot összességében mégis a progresszív web-alkalmazások mentették meg. Például a webinar tökéletesen futott Brave és Firefox alatt is. Internetes előadásokat simán megugrotta a rendszer, zökkenőmentesen. Az előrelátás kifizetődött, szerencsére a mikrofon és a webcam tökéletesen tette a dolgát. A beadandókat sajnos sok helyen a Microsoft formátumban kérték, így az Office 365 Web-app használatára kényszerültünk. Kérdeztem mi az oka ennek, konkrét választ nem kaptam rá, csak máshogy néz ki, a tanárnak nem nyitja meg stb. Ezt érdemes lett volna tovább vizsgálni, de nem feszegettem a témát. Néha még a Google megoldásai is előkerültek a legnehezebb időszakban. Ez sem volt elég nehéz faladat, túléltük. A legkomplexebb beadandó egy hangos prezentáló volt, ahol sajnos az utólag csatolt mp3 mellett maradtunk. Itt sokat segített az Audacity a többszöri felvételi kísérletek alatt. Irodalom jegyzékkel is szívtunk, ez is olyan terület amit gyakorolni kell.


Egy hónap után arra a konklúzióra jutottunk, a Microsoft megkerülhetetlen, és erről mi magunk tehetünk. A legtöbb probléma gyökere az informatika oktatás hiányosságaira és a felelősségtelen döntéshozásra vezethető vissza. Ha stratégiailag felépítettük volna, mit szeretnék elérni, és kiállunk ezen szoftverek használata mellett, és erre oktatjuk az embereket akkor nem kellett volna órákig tanulni informatikát oktatás vagy tanulás közben. Még ha azt is figyelembe vesszük, hogy tényleg bárki hozzá férjen ezekhez, bármilyen rendszeren, csak hab lenne a tortán. Mert az Office és a Windows nincsen ingyen, de ha ingyen is lenne, sem fogadnám el az EULA-t és azt amit képviselnek. De muszáj. Talán a fentiek gyökeresen javulnak majd a krízis után, de az már kérdéses melyik utat fogják választani. Én továbbra is mindekit a szabad szoftver használatára buzdítok.


Nem szerencsés dolog ennyire függni a Microsoft és hozzá hasonló vállalatoktól. Minket elég rosszul érintett, hogy mennyire lesajnált állapotban vannak a szabad szoftverek, és ha el akarod érni a célodat, alkalmazkodni kell a többséghez.

Nameless
2020.05.27

Támogatás: PayPal
Támogatás: Brave