Stabil csomag a Testing rendszeren: Franken Debian

Debian 10 bejelentkező képernyő, Debian 10 spirál logó középen és szürkés kék buborékra hasonlító foltok a a sötétkék háttér előtt.

A szokásos Linux story még az OEM Linux gépeket se kerülheti el. Jött az új kernel, elromlott a WIFI. Működni működik, az esetek 50%-kában de általában mindig reboot a vége. Nagyon felhúztam magam rajta, még a Debian-t is felraktam miatta. Nagyságrendekkel jobb volt a stabilitás, de a régi Gnome egyszerűen elviselhetetlen kínt jelent számomra, vizuálisan és a teljesítményt tekintve is.

De nagyon szeretem a Gnome-ot, szóval kellett valami megoldás. A Fedora jó volt egy ideig, de az új kernel ott is bekavart. Nem nagyon van közösségi támogatása, ezért gondoltam a Debianra. Ott van Xanmod meg Liquorix kernel, támogatja a többi Debian alapó rendszert is, LTS verzió is van stb. Hát az új LTS is rossz, úgyhogy kellett valahonnan szerezni egy karbantartott 4.19 LTS kernelt. A Debian 10 Stable verziója pedig pont ilyen.

Adott volt hát a feladat, megrántani a vállat, eldobni nagyívbe a Debian Wiki ajánlásait, csinálni egy jó kis FrankenDeb rendszert, ami bármikor visszaküldhet az időbe egy Terminátort... vagy rosszabb. Áh "hülyeség". Ha hülyének akarom tettetni magam, azt mondták Stabil kiadáson ne használjak Testing szoftvert. Senki nem modta hogy fordítva nem lehet. Fogatlan hangulatjel.


1. lépés: Tárolók módosítása

sudo nano /etc/apt/sources.list

deb http://deb.debian.org/debian/ stable main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stable main non-free contrib

2. lépés: Tárolók prioritásának beállítása

sudo nano /etc/apt/preferences.d/apt-branches

Package: *
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 650

Package: *
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 600

3. lépés: Preferált tároló beállítása a kernel számára

sudo nano /etc/apt/preferences.d/kernel
ackage: linux-image-amd64
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 950

Package: linux-headers-amd64
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 950

4. lépés: APT Update és mehet a telepítés

sudo apt update
sudo apt install linux-image-amd64/stable linux-headers-amd64/stable


Ez a kis mókolás bármilyen csomagra alkalmazható, ami nem okoz csomagtörést. Kernel még elmegy, de nem erőltetném annyira csak indokolt esetben használjátok. Jó mókolást mindenkinek.     


Nameless
2020.09.04
Támogatás: PayPal
Támogatás: Brave