Digitális hontalanság

Az egyik Windows-t népszerűsítő írás alatt, kicsit eltört bennem valami és gondoltam leírom a gondolataimat. Kissé csapongó lesz, aki nem szereti az ilyet az inkább bele se kezdjen.

Az egész kirobbantója: 

"A Windows 10 a legjobb ember alkotta operációs rendszer."

"Ha ingyen van az interneten akkor az szabad szoftver nem?" 

Na hát itt már triggered voltam alapból, főleg hogy a mindennapos munkában el kell viselnem rögtön PTSD-t kapok ha meglátom a Windows 10-et, és ha még valaki ilyen merész állításokkal hirdeti tudatlanságát akkor elgurul a gyógyszer. 

Kezdjük ott, ez egy erősen szubjektív téma. Almát almával érdemes összehasonlítani, szóval közelítsük meg úgy hogy a Windows 10 a legjobb Windows evör!

Veteránoknak rögtön felvillan a körte, erre a címre simán esélyes a 95, XP és a 7 is. (Szerintem.) De alternatív verziók kedvelői örömüket lelték a 98 SE, ME, Vista, 8.1 kiadásokban is, én például jobban szerettem a kissé ortopéd, utált kiadásokat. Amikor még nem volt ennyire jelentős az internet, ezek a szoftverek vezettek be minket a játékokba, tanítottak szövegszerkesztést. Rengeteg nagy dolog született a segítségükkel, és a Windows 7 jelentette ennek az 1995-ben megálmodott paradigmának a csúcsát.

Ezzel szemben mit tud felmutatni a Windows 10?

Az egész ott kezdődik a Windows 10 egy bűn a felhasználói jogok ellen, még drivereidet sem választhatod szabadon. Nem dönthetsz önállóan a frissítések telepítéséről, max haladékot kérhetsz. Nem tiszteli az éppen folyó munkát, és önálló életet él. A felülete rendezetlen, a beállításokat sokszor 2-3 külön felületlen lehet elérni. A Windows 8 esetén vállalt utat felrúgva fan service módjára (ótvar paneles start menüs) gerinctelen klisévé silányult a Metro később Modern Ui, ami forradalmasította a ma használt mobileszközöket. Most nem is tudom már milyen néven fut, de ismét menő az áttetszőség, ami semmilyen funkciót nem szolgál, és semmilyen rendszer nincs benne hogy hol tűnik fel ismét.

WTF ez mind az enyém lehet?

Szóval szerintem a Windows 10 inkább egy kompromisszumos megoldás, amit félévente a felhasználókon tesztelnek. Ők is tudják ezt, nem is nagyon üldözik a kalóz másolatokat. Valójában senki se tudja merre tovább, mikor lesz vége ennek az egész X86 dolognak, de ide a rozsdás bökőt nagyon várják. Ez az egész dolog nyűg nekik, rég a felhős szolgáltatásokból élnek, és a multiknak eladott licence szerződések millióiból. A Windows nem passzol az új életvitelhez, és próbálják olyanná varázsolni hogy passzoljon. Igazából maga a Windows is egy áldozat ebben az ügyben, ami nagyobb mindenkinél.

Én nem mondom, hogy a Linux jobb, ott meg a legacy támogatást nem tudják megoldani. Mindenféle körmönfont megoldásokat találtak. És tudjátok mit? Már több valóban hasznos alkalmazás van Flathubon és Snap Store-ban mint valaha volt a Microsoft Store-ban, bármilyen is legyen a mögötte álló service megítélése és megvalósítása. Valahogy azt tapasztalom, hogy a desktop Linux még mindig képes fejlődni, megújulni. Elég csak a Gnome 3-ra gondolni. Másfél éve használom aktívan, de ott voltam az első kiadásoknál. Gyakorlatilag a totális kudarcból eljutottak egy fluidan használható felületig. Igen van rengeteg hibája, de soha nem adták fel az eredeti víziót. Ott a KDE Plasma, erőforrás pazarló instabil betegágyból, megcsinálták a következő XFCE alternatívát. 5 éve csak csiszolják nem növekedett az erőforrásigény, gyakorlatilag annyit fogyaszt mint egy kibelezett Windows 7 és a ma elérhető, legrészletesebb testre szabhatósággal rendelkezik. A Windows 10 meg épp most vezette be a beállítások tetején a reklámokat sávot. LOL

Fizess elő most!

Ha tényleg szereted a számítógépeket, akkor a Linux megkerülhetetlen. Maga ez az egész Unix szerű működés, GPL, magánélet védelme és a szabadság 2020-ban szerintem relevánsabb mint valaha. Divatból, lustaságból, tudatlanságból más gépén tároljuk a fotóinkat, dokumentumainkat, az életünket. Zenét sem fogunk már kézben soha többé, és filmeket is csak egyszer nézünk. De lássuk be, nem mindenki kér ebből. 

Nem akarok vészmadár lenni, de sokan elmorzsolnak egy könnycseppet az olvadó jégsapkáért, az elszennyezett óceánokért, a csökkenő biodiverzitásért. Mindenki látja, hogy ahová haladunk az nagy valószínűséggel nem a lesz jó nekünk. De senki nem tesz semmit. Most képzeljétek el, hogy a digitális világban is megtörténik ugyanez, és még csak addig sem jutunk el, hogy legyen egy Greta Thunberg-ünk. Nagyon rossz a helyzet már most is. Az oktatást megmérgezték, a régi legendák mára elhallgattak. 

Felnőtt egy digitálisan hontalan nemzedék. Sorban, rendezetten menetelünk a multiknak, és tálcán kínáljuk mindenünket. Elvek, gondolatok, és a felismerés nélkül, hogy lehetne máshogy.

Szóval hiába erőlködünk ezen, hogy milyen funkciójában vagy technikai megoldásban jobb a Mac és Windows a Linuxnál. Itt már nem a benchmark programok végeredménye, a játékok darabszáma, a kezelt formátumokért folyik a harc. A szabad gondolkodás és a magántulajdon forog most kockán. Ez szerintem megéri azokat a kellemetlenségeket, amivel manapság Linuxon találkozhat az ember. Nem mondom, hogy legyen mindenki extrém tudatos, és mostantól törölje a teljes GMS-t a telefonjáról. Elég egy kis odafigyelés, és fityiszt mutatni néha a vállalatoknak. Mindenkit tanulásra buzdítok, hogy milyen az élet a digitális vasfüggönyön kívül, mert nem lesz ennek jó vége.


Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel, ellenségeiddel. Nekem nagyon sokat segítenél vele.

Nameless

2020.11.21.

Támogatás: PayPal