auto-cpufreq: Okosabb energiagazdálkodás Linuxra

Windows-on általában jobban teljesítenek a laptopok ha akkumulátoros üzemidőről beszélünk. Ez nem azt jelenti, hogy a Linux úgy rossz ahogy van, csak noszogatni kell egy kicsit. A közösségnek hála, erre van is lehetőség, ráadásul egyre több disztró sőt OEM is telepíti ezeket az okosságokat alapból. Évekkel ezelőtt amikor megjelent a tlp nagyot ugrott előre a téma, de még ezen is lehet hova fejleszteni. A tlp amúgy elég jól állítgatja a dolgokat, de sajnos túlságosan is polarizált. Választhatunk: Teljesítmény vagy Akkuidő. Ha kiválasztottuk onnantól kezdve nem alkalmazkodik a felhasználói szokásokhoz, amíg kézzel újra be nem avatkozunk. Itt jött képbe az auto-cpufreq! 

Fedora felhasználói felület, terminál kimeneten az auto-cpufreq található

Elég jól sikerült a kis eszköz, 2020 Januárjában az Ubuntu 20.04 béta ágán mutatta be először a fejlesztője (Adnan Hodzic). Azóta nekem minden gépem alap tartozéka lett.

Telepíteni nem nagy kunszt, 3-4 parancs az egész. Mivel változhat a leírás, ezért csak belinkelem az eredeti oldalt: LINK

A legtöbb ma elterjedt disztrót és processzort támogatja legyen az AMD, Intel, ARM. Továbbá megtalálható a Snap Store-ban és az AUR-ban is. Fedora felhasználóknak inkább a Git verziót javasotl használni, ugyanis a snap eléggé bugos. Hatását tekintve változó lehet, főleg a felhasználói szokások miatt, de olyan 5-10-30% között is lehet a javulás mértéke, főleg ha csak internetezünk vagy szöveget szerkesztünk a gépen. Nekem speciel olyan 45 percet dobott az akkura, ami inkább ~15% körül van.


Szerintem érdemes kipróbálni, örülnék ha elmondanátok a Facebook poszt alatt, hogy nektek mennyit javult tőle a gépeket akkuja. Jó mókolást mindenkinek, jönnek az ünnepek izzítsátok az etchert!



Nameless
2020.12.19
Támogatás: PayPal