Fizetős Linux disztribúciók

A Linux disztribúciók legnagyobb erénye az ingyenes és szabad szoftverek terjesztése, és a felhasználók számára könnyen elérhetővé tétele. A legtöbb esetben ha pénz is kerül a képletbe elgurul a felhasználók gyógyszere. Én is azt a nézetet vallom, hogy ameddig olyan disztribúciókat kínálnak ingyen mint az Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Ubuntu és társaik addig minek fizessek? Jobban járok ha az eredeti készítőket támogatom.  

A recept egyszerű:  

Végy egy Ubuntu LTS kiadást és a hozzátartozó Gnome Shell-t próbáld amennyire csak lehet Windows vagy Mac kinézetűvé varázsolni. Készíts egy Welcome alkalmazást, egy menő témát, és rakj fel mindent amit a reprókban találsz és az elmúlt 30 napban bárki is letöltötte. Ha ezzel megvagy, kell egy rohadt jó weboldal. Olyan mint a nagyoknak van, lehetőleg Apple legyen a minta, mert a Microsoft nem menő. A lényeg, hogy legyen rajta sok gomb, hogy hogyan tudnak támogatni, és legyen legalább 3 fizetős konfiguráció. Mindenképp kell egy menü ahol pólókat és kínai gyártóktól hardvert is lehessen venni.  
 
Sok lehetőséged van, de mindenképp ígérj fűt fát. Nagyon jó képernyőképeket kell csinálni! Be kell vonzani a Windows-ból éppen kiábránduló, de kíváncsi tömegeket, csak az áTlaGuZerekkel foglalkozz. Minimális erőbefektetés maximális profit! A kemény munkát már megcsinálta a Debian és a Canonical, szóval bármi ami hibásan működik egyértelműen az Ubuntu miatt van. Ez legyen a fórumozó bot alapbeállítása. Az üzenet is nagyon fontos! A Linux kúl, és te is kúl lehetsz ha a mi szarunkat használod. Minden közösségi médiában legyen letiltva a kommentelés lehetősége. Tereld a felhasználókat Githubra (úgyse regisztrál a nyomorult) és ha lehet olyan bonyolult szabályokat fogalmazz meg Redditen, hogy mindenképp bannolj mindenkit aki nem a készítők seggét nyalja. Nem szabad problémákról beszélni! El kell fogadni mindent és mindenkit olyannak amilyen. A szénné mókolt Gnome az azért olyan mert a művész olyannak akarta! Vannak még default válaszok: Ha nem tetszik miért nem használsz mást? Nem kötelező érte fizetni, meg amúgy is minek sírsz nem is fizettél érte. Fizettél volna érte és akkor lenne erőforrás megjavítani.  
 
Nem árt, ha csinálunk valami kis hírverést, néhány botrányt, például berakjuk alapértelmezettnek a Vivaldi böngészőt... Mindegy mi csak a média és a videósok többsége velünk foglalkozzon. Külön stíluspontokért legyen benne összekeverve a Mint az Ubuntu a Debian és ha lehet akkor az Elementary és POP_OS PPA is. A driver támogatás nagyon fontos, szóval nehogy egy végleges Ubuntu kiadással kezdj el mókolni, le kell szedni az éppen aktuális mainline verziót. Ha bootol a DVD akkor egyértelműen rossz munkát végeztél. Hipstereknek kínálj systemd nélküli verziót, ami szintén nem bootol.
 
Haladóknak lehet nemzeti érzelmekre alapozva WhitePuma F OS forkot készíteni, de ezzel munka van, és kevesen is használják. A szekta jelleg az mindenképp előny. Az albérletre való csak összejön. De akkor külön hangsúlyt kell fektetni a vállalatok által készített termékek hibáira, meg lobbizni is kell. Manapság már egyszerűbben is lehet pénzt keresni patreonon.

Én nem mondom, hogy mindenki dolgozzon ingyen. Azt mondom ha már pénzt fogadsz el a munkádért, akkor legyen már bennetek annyi alázat a támogatók iránt, hogy legalább azt csináljátok meg amit kérnek, és nem azzal töltitek az időt redditen hogy kimoderáljátok a hibákat. Nyilván magyarul nem fogja elolvasni egyik készítő sem amit írtam, de ezt muszáj volt leírnom ha másnak nem is magamnak.

Nameless

2021.09.26