Linus Sebastian vs Pop!_OS

Rengeteg hype és várakozás után kikerült végre az első LTT Linuxra vált videó. Ez egy elég fontos mérföldkő, eddig nem nagyon láthattunk mainstream tech videóst Linuxot próbálni, pláne nem önállóan script nélkül. Mindenki feszülten várta mi lesz. Itt az idő meg tudjuk mutatni magunkat a nagy világnak, kiderül melyik a legjobb disztribúció, eldől a Debian vs Arch vita (btw). Erre mi történt?

Hát az úgy volt... Eredetileg Linus és Luke is Ubuntu alapú disztrókat választott. Linus a saját "hozzáértése" ellenére teljesen ügyesen kiválasztotta a papíron egyik legjobb noob rendszert a Pop!_OS-t. Luke sunyi módon használt már kicsit Linuxot és rutinból repült a Linux Mintre. Ekkor még azt hittem, hogy majd Luke túlzott önbizalma miatt szívás lesz a Cinnamonnal és a többi Mint sajátossággal. Mindketten sikerekkel leküzdötték a telepítés akadályait, az volt az elsődleges feladat, hogy telepítés után játékra kell fogni a gépeket. Linus gondolt egyet, nyitott egy App centert első boot után, és rákattintott a Steam telepítésére. Mivel neki mindent beállított a Pop! nem nagyon kellett drivereket telepítenie. Talán ez is lett a veszte.
A telepítés azonnal megszakadt, mivel a Steam csomag a teljes asztali környezet törlését kérte. Linus teljesen logikusan fel csapta a Wikit, megtalálta a megfelelő apt-get parancsot majd ugyanazt a hibát immár szöveges felületen készült elkövetni. A rendszer egy utolsót kérdezett és bumm volt GUI nincs GUI. Teljes káosz, a gép Linus tudásszintjéhez mérten tégla lett. A hiba valószínűleg az volt, hogy egyszer sem futtatott apt update && apt upgrade parancsot az első boot után. Túl gyorsan akart a lényegre törni és a Live CD tartalma már nem volt teljesen kompatibilis a szerveren található csomagokkal. Ezt majd nálam okosabbak megerősítik vagy cáfolják. Eközben, Luke pedig szépen felrakta a kis frissítéseket és nvidia drivereket majd probléma nélkül használta a Linux Mintet.
Ugyanaz a rendszerek alapja, mégis az egyik tégla lett. Miért?
A legjobban úgy tudnám megfogalmazni, hogy a Linux Mint úgy akar felhasználóbarát lenni, hogy ismeri a saját működését, ezért ezeket a buktatókat már jó régen felismerték. Mindenre találtak / írtak egy apró programot, indikátor ikont vagy valamit, hogy jelezzen a felhasználónak. Ezzel szemben a Gnome és az Elementary OS (innen is épít a Pop!_OS) egy olyan koncepciót szeretne prezentálni, ahol nincsenek a klasszikus PC-re és Linuxra jellemző, felhasználókat esetleg összezavaró üzenetek és opciók. Az a baj ezzel, hogy a színfalak mögött lévő jó öreg Debian teljesen más filozófia. A terminálban pedig nem igazán van különbség a rendszerek kötött. Információ hiánya és az elhatározottság sajnos ide tud vezetni. Főleg ha az ember semmit nem olvas el előtte. Brick! Szóval a Pop! helyére Manjaro került a videó végére. Ami pont úgy viselkedik sok esetben mint a Mint. Pont olyan jellegzetes eszközök és segédprogramok vannak benne. Ebből is látszik a praktikus gondolkodás még 2021-ben sem hülyeség. Igen is van értelme ezeknek a rendszereknek, még ha nem is tudom javasolni mindenkinek őket. 
Aki meg Steve Jobs akar lenni az meg csinálja meg tisztességesen a rendszerét vagy legalább próbálja ki a telepítőt mielőtt Internetre feltölti. Khmm Elementary, Khmmm..
Ennyi volt az első részről össze szedett pár gondolatom, ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is. Köszi.

Update: A system76 javított a Pop!_OS működésén és mostantól egyetlen user sem tudja véletlenül legyalulni a GUI-t. 

Nameless

2021.11.09

Update: Elnézést a helyesírási hibákért.