LTT Linux kihívás 2. rész: Linus hozta a formáját ismét

A korábban bemutatott Linus Tech Tips Linuxra vált sorozat második része is megérkezett. Kb. 15 perces videó stílusában éles váltást mutat az első részhez képest. Én személy szerint hatalmas visszaesésnek éltem meg, és a reklámoktól eltekintve a valós tartalom a két főszereplőnél kb 5-5 percre silányult. Bár az első rész sem tette magasra a lécet, itt legalább a képi világot sikerült rendbe rakni és nem olyan volt mint egy 10 éves home video.

Most őszintén, mennyire hiteles az a történet, hogy egy Linus Sebastian kaliberű és befolyású videós nekiáll Linuxot használni és nincs tisztában a saját maga által választott disztribúció csomagkezelőjével sem. Nekem ne mondja senki, hogy nem a kattintás vadászat miatt hergeli a felhasználókat azzal, hogy apt-get parancsokat használ Manjaro Linux alatt. Na mindegy a felkészületlenség hamar átcsapott Nvidia és a szokásos UX sopánkodásba. 


Luke ismét sokkal hitelesebbnek tűnt. Megmutatta, hogy milyen könnyen működnek a dolgok Mint alatt és hogy vannak fantom hibák amik megoldják magukat. Róla el is tudtam hinni, hogy "öreg vagyok én már ehhez a hülyeséghez, dolgozni / játszani szeretnék a gépemen" hozzáállást. 

Linus aztán a hiányos hardver támogatás és a gyári szoftverek hiányáról kezdett beszélni. Természetesen ismét felkészületlenül, mert pont a Logitech az egyik aminek van legalább valamilyen megoldása Linuxra, de se baj. Amit mondott az teljesen jogos, ha kutyaütő a hardver gyártó akkor nem vagy csak nagyon nehezen lesz hozzá driver. Ez van. Az se megoldás hogy VM-ben beállítgatom és akkor örülök hogy megy Linuxon, amit Linus demonstrált a videóban. Ez az ember annyira tehetségtelen, komolyan mondom néha... még a VM is kék halált kapott nála. 

 Már megint csak a felkészületlenségével borzolta a felhasználók idegeit, amikor elkezdett githubon szerencsétlenkedni, és rájött hogy nem tudja használni a shell scripteket, amivel fel lehetne tákolni a hangkeverőjét.

Luke is szívott hanggal képpel mindennel, de valahogy az a fránya Linux Mint 1-2 újraindítás után megjavult megint és tökéletesen működött. 

Linus aztán felfedezte a Pamac szoftver kezelőt. Újabb UX csapongás, és nagymellénnyel bejelenti, hogy hogy ez bezzeg nem fogja brickelni a gépét mint az apt. Hát van egy rossz hírem. De. Fogja, ugyanúgy mint a Pop! Shop. Pont Manjaro alatt jártam úgy... szóval na mindegy. Most eljutottunk oda hogy nem tudja mi a különbség a stable és a canary build között. Nem is értem, Windows alatt is teljesen megszokottak ezek az elnevezések, és hogy nem tudja valaki mire való, és miért nem tud rákeresni Google-ben. 

Luke is eljutott a Githubra, és mit csinált?! Azt amit minden értelmes felhasználó tenne. Végig gondolta, hogy hosszútávon nem biztos hogy jó dolog tarballokat feltolni a rendszerre és hagyta az egészet a francba. Említett még pár apró hibát, amit el kell ismerjek engem is zavarnak a mindennapi Linux felhasználásban. Összefoglalva: Minden megy, csak minden kicsit fososabb vagy apróbb hiányosságokkal küzdenek. Linus panaszkodott még egy sort és bepromózta a harmadik részt. Amiről tervezek egy újabb cikket írni. Állítólag nagyon jó lesz. 


Nameless

2021.11.25

Update: Elnézést a helyesírási hibákért.