OpenSUSE Leap 15.3 – élet Középföldén

Szeretném folytatni a korábban elkezdett csapongásaimat az openSUSE rendszerrel kapcsolatban. Úgy gondolom elég ideje használom már a Leap-et a Tumbleweed-en szerzett tapasztalatokkal megtámogatva, hogy erről is tudjak releváns véleményt alkotni.


Mivel a Leap a vállalati értsd, SUSE Linux Enterprise civil kiadása úgy tervezték, hogy ne kelljen vele foglalkozni mindennap. Mivel nem gördülő kiadásról beszélünk, így nem is kapjuk meg a legfrissebb szoftvereket, és a kernelből is viszonylag régit tartalmaz a 15.3. A marketing szöveg azt mondja, egyetlen Linux disztribúció sem lesz olyan stabil mint az ugrós kaméleon. A Leap fő feladata áthidalást nyújtani a gördülő és céges kiadás között a közösség bevonásával. Leap előtt is volt openSUSE, de az első ezeknek is megfelelő kiadás 2015 Novemberében érkezett. Szóval mondhatjuk, hogy már egy kiforrott disztribúció. 6 havonta frissül és minden kiadást 18 hónapig támogatnak. A 15-ös széria támogatása minimum 3 év. A címben is szereplő 15.3 éppen 6 hónapja jött ki, és 2022. december 1-ig biztosan támogatást élvez majd. Szóval aki most felugrik, 1 évig biztosan van alatta egy stabil rendszer, amit nem babrál senki. De még ha le is jár a támogatás, nagyon lassan őrölnek a vállalati malmok, drasztikus változás nem várható a 15.4-ben sem. A 15.3 negyedévente kap komolyabb frissítéseket. A Quality Update 2 valamikor a hetekben várható. Ha minden jól megy, 2022 Júniusában jelenik majd meg a 15.4 és Júliusig gyűjtik a visszajelzéseket és bőven hagynak időt frissíteni a következő kiadásra, amire legkésőbb 2022 Decemberig lesz ideje a felhasználóknak. Kernel ugyan régi, de rengeteg visszaportolt módosítást tartalmaz ezért az 5.3 verziószám nem összemérhető a Vanilla 5.3-mal, mindezek ellenére nekem fel kellett raknom egy Tumbleweed backport kernelt, hogy teljes sebességgel fusson a rendszerem. Majd meglátjuk a következő verzió miként teljesít nyáron. Addig csak kibírom valahogy. :) Ezt a karakterisztikát, döntést egyébként muszáj lesz elfogadni nektek is. A Leap szándékosan használ régi verziókat mindenből, a hiányosságokat itt is fel lehet tölteni flatpak, appimage és snap forrásokból. Ezeket is nyilván ésszel kell használni… mint minden más rendszeren. AUR-hoz mérhető közösségi tároló a Packman, ahol rengeteg dolog felrakható akár egy kattintással is a weboldalról a YaST segítségével.

A Leap karbantartásához három parancsot kell ismerni:
  • sudo zypper patch (elsődleges frissítési parancs, ha nem használsz külső tárolókat)
  • sudo zypper update (minden elérhető frissítés telepítése, külső forrásból is)
  • sudo zypper dist-upgrade (teljes disztribúció frissítés, és nemszükséges csomagok törlése)
  • sudo opi codecs (Pacman repó engedélyezése és a közösségileg támogatott kódolók telepítése)
További opi parancsok: https://github.com/openSUSE/opi

Az OPI az OBS Package Installer rövidítése, ahol a SUSE Build Service, Packman, Microsoft és egyéb Linux csomagokat lehet telepíteni. Funkciójában hasonlít az AUR-ra, de működésében teljesen eltér attól. Egyesíti a külső forrásokat egyetlen átlátható rendszerré. Engedélyezéséhez szükség van a sudo zypper install opi parancs futtatására.
A 15.3 egyébként az eddig legsimábban működő verzió ami a vállalati kompatibilitást illeti. Ezen felül még nagyon odafigyeltek az AI támogatására is: Tensorflow, PyTorch, ONNX támogatással érkezik. Elérhető asztalok: KDE Plasma 5.18 LTS, Gnome 3.34, Xfce 4.16 és Sway. Egyébként a közösség példamutató munkát végez, itt ott marketing szagú a dokumentáció de joggal lehetnek büszkék a saját munkájukra. Minden kiadás után visszatekintőt tartanak amit itt olvashattok: https://en.opensuse.org/Portal:15.3/Retrospective 
Olyan dolgokra is kitérnek, hogy mennyire bírták a szerverek a letöltéseket. Minden kiadás után változtatnak valamit, például most elhatározták, hogy átlag felhasználóknak 2 hetes extra tesztelés után lesz elérhető az új kiadás, és a támogatás végét is legalább 1 hónappal korábban jelezni fogják. Meg még sok minden más... De úgy általában az egész közösség profin végzi a munkáját a külső fórumokon is. Nekem például Redditen az openSUSE termékmenedzsere adott egy tippet a backport kernel telepítésere, és az egészben az a csuda hogy működött is. Nem tudtam megölni a Tumbleweed-et sem csak kb. negyedév folyamatos szándékos abúzus után már az unalomtól vezérelve töröltem le, hogy egy még unalmasabbat rakjak fel (LOL). Na jó azért a végére már köhögött… inkább nem vártam meg, hogy megdögöljön. Ehhez képest a Leap olyan mint egy tank. Abszolút hülye biztos, Snapper minden módosítás előtt csinál rendszermentést, még csak a sávszélességet sem pazarolja mert a frissítések deltákban érkeznek.
Szóval ennyi, engem bevonzott egy közösség, ahol nem piszkálják egymást az emberek, a developer se mutogat senkire ha valami összepiszkítja magát, mindenki profin teszi a dolgát. Jó a csapat, jó a disztribúció, minimális kockázat. Nekem nem kell semmi több, az 1.9 TDI Linuxok között.

Nameless

2021.12.07.

Frissítve
2021.12.13.
  • Update 1:
Hozzá kellett adnom a backport stable kernelt, hogy valamennyire értelmezhető grafikus teljesítményt tudjak kisajtolni a rendszerből.
YaST segítségével ebből a repóból kell felrakni egy újabbat:
sudo zypper --allow-vendor-change
  • Update 2:
Teljesen átírtam a cikket, egyedül az utolsó bekezdést hagytam meg.