Manjaro - Richard Stallman beájulna: A Softmaker FreeOffice fiaskó

A hét legérdekesebb balhéja a Manjaro körül alakult ki, ugyanis bejelentették, hogy mostantól a zárt forráskódú FreeOffice előretelepítve érkezik majd a Flagship Edition lemezképeken. A felhasználók heves indulatokkal reagáltak a döntésre, én személy szerint nem értettem egyik oldalt sem. 
A Softmaker vezetői úgy döntöttek, hogy szeretnék felfuttatni a FreeOffice linuxos kiadását, és partnerséget kínáltak a Manjaro Linux közösség irányába. A manjaro fejlesztői pénzügyi megfontolásból természetesen elfogadták az ajánlatot. Sokan csalódottságukat és kiábrándultságukat fejezték ki a csapat felé a közösségi médiában. Amikor már kezelhetetlen méretűre dagadt a botrány, meg is érkezett a hivatalos válasz, miszerint már dolgoznak egy modulon a telepítőbe, aminek segítségével lehet választani a LibreOffice és a FreeOffice között. A Softmaker is megszólalt az ügyben, és bejelentették, hogy alapból ODF-et fognak használni a zárt Microsoft formátumok helyett.

Elkezdett kattogni az agyam, hisz a Manjaro egy Arch alapú disztribúció, a fejlesztői követik az Arch által meghatározott filozófiát, miszerint pragmatikus megoldásokban hisznek az ideológiák helyett. Ezek alapján, ha találnak egy technikailag jobb alternatívát a LibreOffice helyett, akkor azt fogják használni. A felhasználók pedig arra számítottak, hogy a Manjaro-nál kiállnak a szabad szoftveres eszmék mellett és hősként nemet mondanak az ajánlatra. Én úgy gondolom, hogy a saját felhasználóik nem ismerik a saját rendszerüket. Ha jól rémlik, eddig is megtalálhatóak voltak a webes hivatkozások a Microsoft Office Online alkalmazásokra az alapértelmezett telepítésekben. Az vajon ingyen került oda? Nem hinném…



Szerintem ismét a jó öreg kettős mérce ütötte fel a fejét. Ha bekerül a tárolókba a Google Chrome meg az Nvidia driver vagy a Steam az rendben van, de ha előre telepítik a FreeOffice-t az már nem. Pedig mindegyik példa zárt forráskódú vadkapitalista termék. Mások azzal érveltek, hogy nem oldanak meg valódi problémát, hisz a FreeOffice egy rosszabb alternatíva a LibreOffice-hoz képest. Erre az érvre nem tudok érdemben válaszolni, hisz nem régóta létezik FreeOffice Linuxra, pláne nem is használtam hardcore módon egyik MSO alternatívát sem. Ahogy utána néztem, főleg a fejlettebb Microsoft kompatibilitás miatt dönthettek a FreeOffice mellett.
A Manjaro fejlesztői inkább megtisztelve érzik magukat, hogy felkerültek a térképre, és megkereste őket egy német szoftvervállalat és elismerte a felhasználói bázisukat. Érdekes dolog az ember, hisz a mérleg egyik oldalában az van, hogy csináljunk valami újat, valami egyedit ami működik. A másik serpenyőben pedig mindenki szeretne szabványosított, egyen rendszereket, amik minden gépen egyformán működnek. A LibreOffice de-facto sztenderdként való beállítása pont a homogenizálódás irányába mozdítja az asztali Linuxokat, amik ellen ezek a hangadó felhasználók olyan hangosan küzdenek, ha Ubunturól van szó. 

Támogatás: PayPal