Hogyan válasszunk disztribúciót?

Nem egyszerű feladat kiválasztani a megfelelő disztribúciót. Az megszerzett gyakorlattal együtt az ember felfogása is változhat a különböző rendszerekkel kapcsolatban. Eleinte mindenkinek szüksége van segítségre a boldoguláshoz, de egy idő után a megszerzett tudásra alapozva disztribúciótól függetlenül is tudnia kell boldogulni az embernek. A természetes fejlődés velejárója, hogy a különböző disztribúciók egyre kevésbé kezdenek számítani. Gondoltam csinálok magamnak egy stratégiát a következő pár évre, remélhetőleg van logika abban amit kitaláltam, majd kiderül. Azt várom ettől az irománytól, hogy elkerüljem a felesleges kitérőket, és a meggondolatlan hardver vásárlásokat

1. Alapvető igények, elvárások megfogalmazása


  • Hibamentes, teljes hardverfunkcionalitás
  • Hozzáadott értéket nem képviselő konfigurálás minimálisra csökkentése
  • LTS legalább még 3 év támogatással ami a kernelt is magában foglalja
  • Timeshift vagy hasonló rendszermentő szolgáltatás támogatása
  • Plasma, Mate, Cinnamon, Gnome asztali környezet
  • Folyamatosan karbantartott Firefox vagy Chromium böngésző
  • Flatpak támogatás
  • Alapértelmezetten mindig a szabad szoftver előnyben részesítése
  • Univerzális disztribúció főleg otthoni felhasználásra

2. Döntéshozási segédlet

https://www.quora.com/Which-Linux-distribution-is-best-for-a-computer-science-student
Csináltak már előttem is hasonló logikusan felépített választási útmutatót, de nekem magamtól kellett rájönnöm ezekre a dolgokra. Főleg lyukra futások, és fórumos pofonok útján.

Készítettem egy táblázatot, ahová összeszedtem a főbb szempontokat, amikkel egy átlagfelhasználó szembesülhet, és megpróbáltam eldönteni mire van szükségem. Ha az itt látható dolgok kínaiul vannak számodra, akkor csak a megfelelő informálódás, vagy némi tapasztalat után lehet véget vetni a distro-hopping nevű idegesítő időpocsékolásnak. 



Nekem az jött ki az évek során, hogy egy Debian alapú rendszert keresek, amit kezdőknek is lehetne ajánlani. Legalább 2GB rendszer-memóriával rendelkező laptopokat és asztali PC-ket támogasson, és ne kelljen a frissítéssel legalább 3 évig foglalkoznom. Asztali környezetből én a Plasma-t kedvelem, de az idősebb gépek és felhasználók kedvéért foglalkozni szeretnék a Mate asztali környezettel. Böngészők szempontjából fontos, hogy a tárolókban legyen egy Chromium build és tudjak a rendszertől független csomagokat is telepíteni. Ami a licencelést illeti, inkább a szabad szoftver felé húzzon a disztribúció. Ez azért fontos, mert ha döntésképtelen helyzetbe kerülök, akkor is van egy érv amivel eldönthető a dilemma. Nem szeretnék full Stallman-t nyomni, de azért na... ez is egy szempont.

3. Disztribúció kiválasztása

https://www.quora.com/Which-Linux-distribution-is-best-for-a-computer-science-student
Most, hogy megvan mit keresünk kezdődhet az igazi móka. Meg kell találni az igazit. Lehet használni a distrowatch nevű oldalt ahol a megadott szempontok szerint lehet szűrni az elérhető disztribúciók közül. Azt érdemes megjegyezni, hogy az itt található lista nem rangsor. Csak az aktuális érdeklődést mutatja a különböző disztribúciók iránt. 

Én kicsit máshogy csinálom, van egy egész jó infografika a Wikipedián, ahol időrendi sorrendben megtalálhatóak a disztribúciók. Itt szoktam nézelődni a megadott „családokon” belül, mit lehet érdemes kipróbálni. A linkek kattinthatóak, ez nagyban megkönnyíti az információszerzést. A konkrét jelöltek között nálam szerepel: Kubuntu, KDE neon User Edition, Netrunner, Ubuntu-Mate, Linux Mint Mate, Maui Linux,  Debian StableParrot



4. Éles teszt 

Na végre, lehet letölteni a lemezképeket, és etcher segítségével mehet a telepítőmédiára. Ez a része mindig tartogat meglepetéseket, ugyanis nem tudni, hogy a papíron jól kinéző választás hogyan viselkedik az adott gépeken. Néha maga a felhasználó vétózza meg a döntést, így mehetünk vissza a tervezőasztalhoz. Vannak erősen szubjektív szempontok, mint például az esztétikum, amivel nem érdemes vitatkozni, néha csak hagyni kell hogy válasszon a felhasználó. 

Támogatás: PayPal